GISELA BODUR KİRAZ ANAÇLARI

GISELA BODUR KİRAZ ANAÇLARI

Almanya’da Gissen Araştırma Enstitüsünde yapılan ıslah çalışmaları sonucu P. Avium P. Canensis türlerinin melezlenmesi ile bulunmuş anaçlardır. Gisel A 5, Gisel A 6, Gisel A 7, Gisel A 12 en çok kullanılan Gisel A anaçları olup son yıllarda tam bodur Gisel A 3 anacı da kullanılmaya başlanılmıştır. Gisel A anaçları derin, PH‘sı 8 in altında aktif kireç oranı % 10’dan düşük, sulama imkanı olan topraklarda kullanılmalıdır. Gisel A anaçları taban suyu yüksek, ağır bünyeli topraklara uygun değildir.- Gisel A anaçları aşırı sıcak bölgelerde.kullanılmamalıdır. Bu anaçlardan en boduru Gisel A 3 olup Mazzart anacının (kuş kirazının) oluşturduğu anacın % 35-45’i, Gisel A 5 anacı; % 50-55’i, Gisel A 6 anacı, % 70-80’î, Gisal A 12 anacı ise % 90-95’i kadar büyüklükte ağaçlar oluşturur. Gisel A anaçları Mazzart çöğür anacına göre 2-3 yılık bir erkencilik sağlamaktadır. Gisel A 5 ve Gisel A anaçları Prune Dwarf virüs ve Klorotik Nekrotik Ring Spot virüs hastalıklarına toleranstır.

Kiraz ağacı sökülen yerde Gisel A 5 anacı üzerinde tekrar kiraz tesis edildiğinde ağaçlarda sorun yaşanmaktadır. Gisel A anaçları üzerinde kendine verimli çeşitlerden aşırı meyve tutumu olduğu için meyveler küçük kalmaktadır. Bu nedenle özellikle Sweet Heart, Lapins ve Chelan gibi çeşitlerin Gisel A anaçlarına aşılı fidanlarla bahçe tesis edilmemelidir. Gisel A 5 anacı 4x 2,5 Gisel A 6 anacı 4,5x 3,5 aralık ve mesafelerinde dikilebilir

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hemen Ara